74-ти плувен маратон Галата – Варна (2014)

| August 10, 2014 | 0 Comments

DSC_0067

Първата неделя на август за 74ти път събра желаещите да преплуват 4.5 км от нос Галата до втора буна през Варненския залив. Пред Морска гара се тълпят състезатели от спортните школи на цяла България, варненци, за които участието в маратона е малка лична традиция, любители на плуването от близо и далеч, мъже, за които преплуването на залива е доказателство, че все още са силни и могат, и жени, които не отстъпват на мъжете по издръжливост.

Всяка година броят на участниците в маратона расте. Тази година в него се включиха 280 души, с двама повече от миналата година.

DSC_0042

Подслушах неволно инструкциите, които треньорката Снежана Пенева даде на своите млади плувци от ПСК “Черно море” Варна. Разделя ги на групи според скоростта и издръжливостта им и им внушава да се движат с останалите от групата си. Все пак морето е сериозно предизвикателство и най-важното е да се избегнат инциденти. Тези, които вече са го плували са водачи на групите. Най-бързата състезателка на клуба – 14-годишната Ивет Шумкова ще се бори за място в призовата шестица.От предишните си участия вече има едно четвърто и едно пето място и тази година се надява за още по-добро представяне. Най-малките участници са на 11 години, но вече правят планове да спечелят наградата от 500 лв. за победителя.

DSC_0066

Докато чакат за предстартов преглед и регистрация, плувците имат възможност да напишат или нарисуват своите послания към участниците на големите бели листи, осигурени от организаторите.

DSC_0092

Никол Кошеджийска от клуб “Младост 91” Пловдив, печелила първо, второ и четвърто места във Варненския маратон пожела успех на всички и равен брой стартирали и финиширали.

Николета ПСК "Черно море"

Николета от Варна поиска да няма медузи в морето – най-голямата неприятност за плувците. За всеобщо щастие, желанието й се сбъдна.

Снежана Пенева ПСК "Черно море"

А треньорката Снежана Пенева дори написа стихотворение по Валери Петров.

DSC_0135

Повечето участници са дошли на групички. Една от компаниите се състоеше от бегачи, които всеки уикенд тичат организирано по 5 км. Решили да се пробват на същата дистанция по вода. Има компании от фитнес-клубове, приятели, колеги. Има участници и от Националния алианс на хора с редки болести, дошли да изпробват силите си в морето след прекарана тежка операция.

DSC_0116

Д-р Божидар Бакалов разказа, че преди години е убедил организаторите да предвидят награда и за плувци с увреждания, впечатлен от постиженията на Иван Иванов на 68 г., инвалид първа степен, редовен участник в маратона, който плува само с ръцете си. Освен него има участник с един крак и участник с частична парализа. Маратонът е техният начин да покажат, че човешкия дух може да надмогне сериозни проблеми.

DSC_0200

Съдиите проведоха инструктажа и участниците по реда на регистрацията си се качиха по военните катери, които да ги откарат до нос Галата. След силното вълнение предишния ден, морето е по-спокойно, но вълните все още затрудняват плуването.

DSC_0400

Участниците наскачаха от катерите във водата и в 10:45 ч. стартът беше даден.

DSC_0584

40 минути по-късно първата група от шестима приближи буната. Зрителите станаха свидетели на атрактивна борба в последните метри. Първи до финала достигна Теодосий Чернев от Бургас с време 51:53 мин. Секунди след него пристигнаха Арсений Бекетов от Варна и Цанко Цанков от Бургас, Димитър Атанасов от Сандански, Петър Божилов и Лъчезар Шумков от София. Цялата първа шестица финишира много оспорвано в рамките на една минута.

Теодосий Чернев

Арсений Бекетов

Цанко Цанков

Пет минути по-късно доплува и първата при жените – Никол Кошеджийска, лъчезарно усмихната. За нея това е втора последователна победа в маратона.

Никол Кошеджийска

Междувременно г-жа Парушева – дългогодишен организатор на събитието, съобщи на публиката, че 4000 лв. от фонда за организирането му са били дарени на пострадалите от наводненията в Аспарухово.

Габриела Георгиева

“Втората при жените финишира!” възкликна водещият малко по-късно. Във водата се мяркаше розова шапка, която се оказа, че е … на главата на младеж. Скоро след това доплува и втората при жените – Габриела Георгиева от София, следвана от Мария Златкова от НСА София.

Мария Златкова

След тях се зареди шарената колона от плувци с разнообразна възраст и националност. Най-младият участник беше на 11 години – минимално допустимите от регламента, а най-възрастният беше 76-годишния Кольо Димитров от Варна. Имаше плувци от Русия, Унгария, Белгия, Македония, Канада. Водещият ентусиазирано им задаваше въпроси на български и по-голямата част успяваха да го разберат и отговорят. Оказа се, че за повечето от тях това е поредно преплуване на варненския залив.

DSC_0804

Родителите напрегнато се взираха във водата, а треньорите окуражаваха всеки свой възпитаник, доплувал до буната. Накрая, час и половина след пристигането на първия, маратонът беше обявен за закрит. Доста участници доплуваха след контролното време и макар че не бяха включени в официалното класиране, получиха фанелка за участието си.

DSC_0952

Кметът на Варна Иван Портних награди първите шестима при жените и при мъжете, както и най-добре представилия се варненец – Арсений Бекетов, плувец с увреждания – Иван Иванов, плувец с най-много участия – Янаки Ялъмов от Варна и най-добре представилия се чужденец – Едгард Гилен от Канада.

DSC_0001

Първите трима мъже на маратона Галата - Варна
текст и снимки Елена Енева

Снимки част 1 – на Морска гара.

Снимки част 2 – в морето.

Снимки част 3 – на финала.

Comments

comments

Category: Варна, всички маратони, Галата-Варна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Domain names for just 88 cents!