Плувни маратони в България през 2019 година

| May 12, 2019 | 0 Comments

В този календар поместваме последната актуална информация за всички плувни маратони в открти води, които ще се проведат през 2019 година.

Календарът се актуализира периодично, според информацията, която получаваме от организаторите.
Фейсбук събития за маратоните ще анонсираме на Фейсбук страницата ни и в групата ‘Плувни маратони в БГ’.

1. Маратон за Купата на Бургас – тази година организаторите са решили да изберат за него по-ранна дата, в сравнение с предишни години и тя се очаква да бъде в края на месец юни или най-късно началото на юли.

Досегашните отлагания на маратона поради лошо време предишни години показаха, че през месец август има доста рискове от вълни и течения между остров “Света Анастасия” и мостика на Бургас, и тази година ще се търси а по-сигурен вариант.

2. Благотворителен маратон в подкрепа на онкоболните – гр. Бургас –  маратонът е потвърден и ще се организира за четвърта поредна година, като се очаква датата да е близка до предишните му(които са били около средата на юли).

Подробности очакваме скоро от организаторите му – сдружение „Онкоболни и приятели“ гр.Бургас.

Целта на маратона е събиране на средства, които ще подпомогнат проекти на сдружението в помощ на хората с онкологични заболявания.
Досегашните издания на маратона бяха изключително успешни и в тях взеха участие известни спортисти и личности от шоубизнеса. Със събраните средства бе осигурена помощ на стотици нуждаещи се хора.

3. Маратон за купата на св. Марина – по традиция е насрочен за 17.07.2019г. Организира се от община Созопол по случай празника на града.

Начало: 8:00ч. от рибарското пристанище. Финалът е на градския плаж.
Разстоянието, в зависимост от вълнението, може да варира от 1-2 до 3+ км, тъй маршрутът на маратона представлява обиколка на стария град. Това е най-екстремният маратон за момента от списъка, тъй като около стария град винаги има течение и вълни.

4. Плувен маратон „Археология” – гр. Бяла – маратонът има засега ориентировъчна дата 20.07.2019г. Очаква се тази година да има малка промяна в правилата. Скоро от община Бяла ще публикуват подробности

5. Маратон „Св. Никола’’ гр. Черноморец –  очаква се да се проведе на 1.08.2018. Подробности ще се публикуват скоро.

6. Маратон „1000 х 1000” – гр. Варна – на 03.08.2019, за трета поредна година ще се организира тренировъчният маратон, предшестващ Галата-Варна. Маратонът няма състезателен характер и е своеобразна тренировка за онези, които искат да преплуват Галата – Варна.
Целта е 1000 души да преплуват 1000м в морето и да обикнат маратонското плуване:)
Подробности има на обновения сайт на маратона.

7. Маратон Галата-Варна: най-големият и най-стар маратон, провеждан винаги в първата неделя на месец август. Тази година неговото 79-то издание ще се проведе на 04.08.2019г.

Дължина на маратона – 4440м по права линия. Информация и форма за регистрация има поместена на официалната страница на маратона: http://www.varnamaraton.info.

8. Маратон ‘Морската миля на Балчик’ – този нов маратон ще се проведе за втора поредна година. Очакваме скоро дата.

9. Маратон Свети Влас – на 18.08.2019г ще се проведе този нов маратон за втора година и с подобрена организация.

В Черно море се провеждат традиционно още два маратона. Поради непрофесионално отношение от страна на техните организатори, предизвикващо скандали няколко години и дори разследване, свързано с мерките за сигурност, маратоните, организирани от община Несебър и спортен клуб “Месембрия” няма да бъдат следени тук, докато община Несебър не смени подхода си към организаторите.

 

Маратони в сладководни басейни

Тъй като нашите читатели изявяват активен интерес и към маратони в сладководни басейни в страната, тук по традиция поместваме и тях.

I. Плувни маратони в язовири.

1. Национален плувен маратон ‘Добри Динев’ – вероятна дата за него е през последната седмица на месец юни. Подробности скоро.

2. Плувен маратон в язовир Кърджали – ще се състои на 17.08.2019г.

3. Плувен маратон на Гребна база Пловдив: ще се състои на 31.08.2019.

 

II. Триатлони:

1. Шампионат по триатлон Камчия: ще се проведе на 09.06.2019. Оганизатори са Националната Федерация по триатлон. Официална наредба с условия за участие има публикувана във Фейсбук.

2. Триатлон Купа Триекстрийм Пловдив – ще се състои на 01.09.2019г, на гребната база в гр. Пловдив.

3. Правец Три: ще се състои на 11.08.2019, в района на RIU Pravets Resort. Включва плуване, колоездене и бягане.
Повече информация може да откриете на официалната страница на събитието и на Фейсбук събитието му.

4. Триатлон Лъвско сърце: ще се състои на 7.09.2019 в гр.Приморско. Програмата му включва 3 км плуване в открито море, 116 км планинско колоездене и 21 км бягане в пресечен терен.
За повече информация и условия за участие може да посетите официалната страница на събитието.

 
III. Преплувания на река Дунав – предстои скоро обявяване на датите

Comments

comments

Category: Бургас, Бяла, Варна, всички маратони, Галата-Варна, Несебър, Созопол

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.