Плувни маратони в България за 2014

| June 16, 2014 | 3 Comments

Здравейте, вече имаме ориентировъчна информация за почти всички маратони! Предстоят уточнявания за датите на някои маратони и публикуване на наредби, което ще стане в началото на юли. И така, маратоните:

1. Маратон “Месембрия” – провежда се между св. Влас-Несебър, това е първият маратон в групата черноморски маратони. Ще се проведе на 12 юли и дистанцията му е 5,9 километра. Наредбата е публикувана официално на сайта на община Несебър.

Поради небрежно отношение на организаторите на маратона – клуб “Месембрия” по отношение на органзацията и охраната на трасето на маратона през 2012г., няма да промотираме този маратон докато организаторът не бъдат сменен. Ако възнамерявате да плувате този маратон, поинтересувайте се изрично колко лодки охраняват маратона и взети ли са мерки, съгласно разпорежданията на FINA за провеждане на такива мероприятия. 

2.  Маратон за купата на св. Марина – гр. Созопол.  Насрочен е за 17.07.2014г и се организира от община Созопол по случай празника на гр. Созопол. Начало: 8:00ч. от рибарското пристанище. Финалът ще е на Градски плаж. Разстоянието е около 1-2км. Тъй като маратонът е традиционен, условията ще са като в предишните години. Събитие с подробности сме пуснали тук.

3. Маратон Обзор, за Нептуновите празници. Маратонът няма да се проведе уви тази година.

4. Маратон Галата-Варна: най-големият и най-стар маратон, провеждан в първата неделя на август всяка година. Провежда се под патронажа на кмета на гр. Варна, ВМС и спортен клуб “Черно море”. Тази година той ще се проведе на 3-ти вгуст. Официална наредба  има публикувана на официалната страница на маратона: http://www.varnamaraton.info. Фейсбук събитие сме направили тук.

5. Маратон за Купата на Бургас – маратонът е потвърден и ще се проведе на 9 август, събота. Организира се от община Бургас. Официална наредба има на сайта на община Бургас. Фейсбук събитие за маратона в Бургас сме направили тук.

6. Плувен маратон „Археология” – гр. Бяла – маратонът ще се проведе на 9 август, събота. Официална наредба засега няма, но ще направим връзка с организаторите. Официално събитие сме направили тук, с детайли. Маратонът беше обявен късно, но ще го следим следващата година.

7. Маратон Несебър – ще се проведе на 15-ти август, традиционно, по случай празника на града. Наредба от организаторите – отдел ‘Спорт’ на община Несебър има тук. Надяваме се клуб “Месембрия”, които са за жалост съорганизатор в маратона, да не направят твърде много гафове.

 ~~~

Тъй като нашите читатели изявяват активен интерес и към дунавските маратони, ето това, което знаем за тях, след като прослушахме организаторите им:

Преплуване на Дунава в гр. Свищов – потвърдено е за 26.07. 2014 Ще се състои както е по традиция – с лодки до румънската граница и преплуване оттам на групи, като групата се движи с най-бавния плувец. Няма състезателен характер. Дистанцията е около 1-2км. Медицински преглед се прави на място, непълнолетните участници трябва да представят декларация за съгласие от родител или настойник. Всеки участник получава грамота за преплуване на р. Дунав. Предметни награди са предвидени за категориите най-млад и най-възрастен участник, за семейство и за група от даден регион.

Преплуване на Дунава в гр. Никопол – потвърдено бе за 16.08.2014, но от днес е отменено заради повишеното ниво на водите на р.Дунав. Очакваме подробности дали ще се проведе на друга дата.

Преплуване на Дунава в гр. Силистра –  потвърден e за 30.08.2014 от общината. Организатори са СНЦ “Дунавски Клуб”. Маратонът е традиционен, от другия бряг на Дунава, като разстоянието му ще е около километър. Няма да има състезателен характер. Нивото на водата в момента е високо и може да има течения, което значи, че плуването може да бъде екстремно. Наредба очакваме тези дни.

 

Преплувания във Видин и Оряхово е потвърдено, че няма да има.

 

Comments

comments

Category: Бургас, Бяла, Варна, всички маратони, Галата-Варна, купата на Бургас, маратон за купата на св. Марина, Созопол, маратон Месембрия, маратон Несебър, маратон Обзор, Несебър, Созопол

Comments (3)

Trackback URL | Comments RSS Feed

 1. Антон says:

  Здравейте,

  Тази година ще имате ли информация за предстоящи преплувания?

  • admin says:

   Да, скоро я пускаме, чакаме потвърждение за Бургас и Бяла. Галата-Варна е в първата неделя на месец август, т.е тази година се пада на 02.08.2015, а маратонът на Созопол е обявен за 17.07.2015.
   Ще следим и дунавските преплувания.
   Поздрави и до плуване!

 2. Антон says:

  Супер, благодаря. И успешно лято на всички!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Domain names for just 88 cents!