Плувни маратони в България за 2013

| June 20, 2013 | 0 Comments

Здравейте народе, вече имаме информация за почти всички маратони!

Предстоят уточнявания близо до датите за някои маршрути и награди. Очаквайте скоро от мен допълнения, които ще идват често.

И така, маратоните:

1. Маратон “Месембрия” – провежда се между св. Влас-Несебър, това е първият маратон в групата черноморски маратони. Ще се проведе на 13.07 и дистанцията му е 5,9 километра. Наредбата имате тук, дадена официално от организаторите .

2.  Маратон за купата на св. Марина – гр. Созопол.  Насрочен е за 17.07.2013г и е по случай празника на гр. Созопол. Начало: 8:30ч. от рибарското пристанище. Финалът ще е на Градски плаж. Разстоянието ще е 1-2км.
Официално събитие във Фейсбук: https://www.facebook.com/events/400933403346376/?context=create

3. Маратон Обзор, за Нептуновите празници. Маратонът се отлага, по решение на организаторите. Да се надяваме догодина да успее!

Оказа се, че този маратон се е провеждал традиционно,  с дистанция около 500м,  но поради липсата на медийно отразяване не е стигал до нас! Ще го следим, обаче и ще знаем занапред.

4. Маратон Галата-Варна: най-големият и най-стар маратон, провеждан в първата неделя на август всяка година. Тази година той ще се проведе на 4-ти вгуст. Официалната страница на маратона е: http://www.varnamaraton.info
Участието тази година ще е срещу 5лв., наградният фонд ще е като на 2012г, възрастовите ограничения – също. Дистанцията по права линия е 4.440км.
Наредбата на маратона е публикувана вече на сайта на Клуб Черно Море – може да си я изтеглите.

5. Маратон за Купата на Бургас – маратонът e отложен от 10-ти август за началото септември. Ще имаме подробности в края на август, очакват се разрешения от страна на главния архитект на Бургас заради ремонтни дейности в м. Чакълята и на св. Анастасия, където се очакваше да се проведе маратона. Огромното желание на община Бургас е маратонът да се проведе и е заделен бюджет.

 

6. Маратон Несебър – ще се проведе на 15-ти август, традиционно, по случай празника на града. Тази година, понеже ще се организира за пети път след възобновяването си, ще се счита за юбилеен.

Дистанцията на маратона ще е 1.5км, за участници над 13г  и 300м за деца от 9 до 13г възраст. Наредба има тук, както и копия от декларациите, които  трябва да бъдат попълнени

~~~~~~~~~~~~

Тази година освен на морските, искаме да дадем рамо и на речните маратони. Те са интересни, могат да бъдат доста екстремни и нашите читатели имаха голям интерес към тях. Затова решихме да ги подпомогнем с информация. Ето ви изброени речните маратони, за да намеря информация за тях специално се свързах с общините. Все още не е обявено официално нищо, но ще бъде обявено вероятно след края на юни:

1. Свищов – това в първото по дата преплуване на Дунава. То винаги се провежда в последната събота на месец юли и тази година се пада 27-ми юли. Дистанцията е 850м-1км, от румънския бряг, с катерче се стига до там от местността “Паметниците” и се плува наобратно, с групи от 4-5 човека. Плува се със скоростта на най-слабия плувец, като целта е преплуване на Дунава, без никаква състезателна част.
Награди има за:
– семейство
– група с най-много представители от регион, извън Свищов
– най-млад и най-стар участник
– редовни участници
Може да продължи цял ден, ако има много участници – обикновено има към 120.

2. Силистра– традиционно и ежегодно се провежда преплуване на река Дунав, тази година то ще на 24 август. От 9ч маратонът започва със записване и медицински преглед.  В 9:30 започва инструктаж, в 10ч – е началото на маратона, от плаващ старт към средата на реката. Трасето ще е около 800 метра, но понеже има течение, се очаква  плуването да е екстремно.

Лодки ще патрулират по целия маршрут, за безопасност на участниците.
Преплуването няма да има състезателен характер, ще се дават само грамоти за преплуване на реката.
Деца  на поне 10г ще се допускат, като задължително трябва да представят декларация от родител.
След събитието всички могат да наблюдават  и гребната регата, която ще пристигне в събота по-късно вечерта.

3. Оряхово – очаква се градът да организира своето преплуване на Дунава във връзка с панаирните дни и празника на духовите оркестри. Събитието ще се състои на 18-ти август, 11ч сутринта, на градския плаж. Там ще бъде даден стартът на събитието, като финалът е ще отново там. Ще се плува от средата на реката, от плаващ старт, като разстоянието ще е около 1км.
Преплуването ще бъде по-скоро любителсно и няма ограничение за времето. Ще се раздават награди за мъже, жени и деца I-III място, както наградите ще са сувенири, медали и грамоти. Децата ще плуват с придружител и след подписана декларация от родител.

4. Никопол – по повод празника на града, се очакваше да се проведе преплуване р.Дунава. Тази година уви по последна информация то няма да се проведе, макар, че организаторите много го искаха. Ще следим за следващите издания.

В Русе и Видин засега преплуване не се предвижда

От мен поздрави и тренирайте!

 

 

 

 

 

Comments

comments

Category: Бургас, Варна, всички маратони, Галата-Варна, купата на Бургас, маратон за купата на св. Марина, Созопол, маратон Месембрия, маратон Несебър, маратон Обзор, Несебър, Созопол

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Domain names for just 88 cents!