Плувен маратон Галата-Варна – 71 издание – насам народе!

| July 29, 2011 | 0 Comments

Ето дойде и времето да се постегнем за път към Варна и да преплуваме 5-те километра в моренцето, този път – на 71-вото му издание!

Тази година датата на събитието е 7 август, тъй като традицията повелява провеждането на Галата-Варна да е в първата неделя от август. Часът и мястото на срещата – 7:30 сутринта, Морска гара.

За тези от вас, които не са чували досега за Галата-Варна, ето малко пояснителна информация:

дистанцията

Маратонът Галата – Варна е най-стария плувен маратон у нас. Провежда се от 1939 г насам е предназначен за всички, които обичат плуването, морето и приключенията.
Провежда се ежегодно първата неделя на месец август, сутринта.Стартиран от ентусиасти, понастоящем маратонът се провежда под патронажа на община Варна, Български Военоморски флот и спортен клуб ‘Черно море’. За безопасността на участниците се осигуряват спасителни лодки и военни катери по цялата дължина на трасето.

Стартовата точка на маратона е нос Галата, а финалната – 2 буна на централния плаж. Дистанцията по права линия, мерена чрез способ на военните, е 4400 м., но тъй като плуването е в открити води, участниците изминават поне 4,5 км. Времето за финиширане е фиксирано и е 1час и 30 минути след финиширането на първенеца. Обикновено това означава, че останалите плувци имат сумарно 2ч и 20мин да изминат дистанцията, в противен случай изоставащите биват прибирани от спасителните лодки и катери.

За най-добрите има парични награди в няколко категории.

Ограничение за възрастта на участниците няма- най-младите са обикновено на 8-9 години, а най-възрастните – плувци-ветерани. Това, което се изисква е желание, любов към морето и издръжливост да преплувате дистанцията:).Повече за историята на маратона и неговите правила можете да прочетете оттук:
http://varnamaraton.info

За събитието имаме и специална Фейсбук група, в която можете да се присъедините свободно, както и да се запишете на специално създаденото събитие във Фейсбук. Фейсбук събитието не е официално създадено от организаторите, а от фенове(или по-точно – от мен), с цел популяризиране на маратона Галата-Варна и по-лесно канене на приятели. Чувствайте се поканени и заповядайде:)

тръгване от Морска гара

тръгване от Морска гара

Това, което човек изпитва при едно такова състезание може да се опише трудно с едно изречение, защото морето е като едно живо същество и си има своите настроения. При трите ми участия в маратона, едно от които беше прекратено поради влошеното време, усещането беше съвсем разчично. На цвят морето беше различно, вълненията и теченията бяха единият път съвсем ясно изразени, а на следващия път морето беше като езеро. Едно голямо синьо езеро и 5км едно и също – без вълнение, без медузи, нищо, спокойствие и безкрайна синева.

отплуване от Морска Гара в посока нос Галата

отплуване от Морска Гара в посока нос Галата

Безспорна част от адреналина обаче е скачането от военен катер – това не беше така на първото ми участие, през 2006-та, когато ни казаха да слезем на едно мостче до нещо като беседка на Галата, и оттам трябваше да скочим за старта и да се подредим. Следващите пъти обаче беше много адреналиново да скочиш директно от борда на катера, като катерите се бяха подредили успоредно един до друг, за да е максимално улеснен равния старт и подравняването на плувците след скока.

а така изглежда финала - голям червен балон на втора буна

а така изглежда финала – голям червен балон на втора буна

Когато човек плува маратона, едно от нещата, които веднага му правят впечатление, е че финала изобщо не се вижда в самото начало. Всъщност, плувците са в състояние да го видят отчетливо чак след като наближат около километър до него, а може би и по-малко. За ориентир служат няколко блока на близкия хълм, като организаторите и старите плувци ви ги показват още докато се возите на катера.

Когато скочите, ако сте се организирали групичка да плувате заедно, имайте предвид, че по време на плуването няма да се намерите. Или поне със сигурност ще спрете да се виждате един-друг скоро след като тръгнете. Водата става като супа топчета, виждат се само едни пръски, и ръце и шапки, и – това е. Основно успяват да плуват заедно само семейства, които са с по-мако дете, и те успяват да останат заедно с цената на по-бавно темпо. Но не се притеснявайте, ако плувате маратона за първи път – вие може да не виждате околните, но накрая ще се срещнете на финала, а спасителите от лодките ви виждат добре и при помахване с ръка от ваша страна ще дойдат, и ще ви окажат помощ, ако има нужда.

плуването по трасето е охранявано от лодки и катери

плуването по трасето е охранявано от лодки и катери

Ще се радвам да се видим на маратона!:)

galata-varna

Публикуваните снимки са от галерията на plam1970 от snimka.bg, която искрено ви съветвам да разгледате – снимките са страхотни!
Ще добавяме и още снимки и материали тук, пишете ни ако имате интересни материали за споделяне, ще ги публикуваме и ще станете част от общата ни инициатива. Подробности как може да стане това: тук

Comments

comments

Category: Галата-Варна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Domain names for just 88 cents!