Аудио интервюта и снимки от маратона Галата-Варна 2015

| August 3, 2015 | 0 Comments

На 2 август 2015г. се проведе 75-тото юбилейно издание на маратона Галата-Варна. В него се включиха 263 участника, от които в рамките на контролното време финишираха 236 души.

На първите места се класираха:
Мъже:
1. Венцислав Айдарски 49:23
2. Гай Москович 51:20
3. Теодоси Чернев 51:35
4. Цанко Цанков 51:40
5. Арсений Бекетов 51:46
6. Ангел Айков

Жени:
1. Марина Николова 57:00
2. Габриела Георгиева
3. Симона Папазова
4. Десислава Христова
5. Ивет Шумкова
6. Мария Златкова

Скоро очакваме да бъде публикуван пълният протокол от маратона на официалния му сайт: varnamaraton.info

Венцислав Айдарски - победител при мъжете в Галата-Варна 2015
Венцислав Айдарски – победител при мъжете в Галата-Варна 2015.

В аудио интервю за сайта Народен Спорт Венци Айдарски разказва за техниките си при плуване в открити води при вълни и преодоляване на конкуренцията.

Марина Николова е шампионката при жените в Галата-Варна 2015
Марина Николова – шампионката при жените на Галата-Варна 2015.

В аудио интервю за сайта Народен Спорт Марина Николова разказва за спонтанното си решение да плува маратона, стила си на плуване във вълни и бъдещите си планове да учи и плува.

първенците при мъжете на Галата-Варна 2015
Първенците при мъжете в Галата-Варна 2015.

победителките при жените в Галата-Варна 2015
Победителките при жените в Галата-Варна 2015.

Този път изданието на Галата-Варна беше почетно – със специални венци и сирени беше почетена паметта на легендарния български плувец Добри Динев, който почина преди няколко месеца в Канада. Прахта му беше разпръсната в залива на Варна преди старта на маратона.

венци в памет на Добри Динев
Венци в памет на Добри Динев.

Добри Динев е легендарно име в българското и световното плуване. Специален материал, посветен на живота му може да прочетете на сайта Народен спорт:

“Има хора, които са прокарали път, оставили са дълбока диря, хора, за които казваме, че са личности. Дълбока и трайна е дирята, която остави Добри Динев.
Целите, които той си поставяше и постигна, бяха колосални, граничещи с фантазията. Но тези, които го познаваха, знаеха, че това е сила на духа и волята. Неговите резултати затвърдиха суперлативата, че само делфините в Черно море плуват по-добре от Добри Динев.
… Постави 6 рекорда в книгата на Гинес за най-дълго плуване. Поправи много от ветеранските световни рекорди в плуването. Тръгна си от България през 1992 г. и започна всичко отначало в Канада, построи живота си така, както само той можеше – по шампионски…
… Създаде клуб „Приятели на Добри Динев”, научи стотици деца да плуват. Помогна на много хора с ирисовата диагностика, тайните на която владееше така, както владееше плуването…
… Замислете се колко такива хора познавате. Добри спаси 43-ма души от удавяне през 1977 г., когато понтонният мост край Белослав се скъса и в ужаса на водната стихия попаднаха стотици хора…
… Изгради прекрасно семейство със съпругата си Маргарита, отгледа две дъщери – Захаринка и Илияна, радваше се на шестима внуци…
…През годините бе неизменно свързан с плувния маратон Галата – Варна. Водеше за участие деца от Канада и самият той плуваше, беше част от спомоществователите…”

Отделно е поместено специално аудио-интервю с дъщеря му, Захаринка Динева, която разказва за подвизите на баща си и любовта му към България и спорта, които е предал на децата и внуците си.
Захаринка и Едгар Диневи, потомци на Добри Динев
Захаринка и Едгар Диневи, съответно дъщеря и внук на Добри Динев.

В сайта Народен Спорт имаме също аудио интервю с организаторите на маратон Галата-Варна, които неотлъчно се грижат всяка година маратонът да продължи успешно добрата си традиция. Румяна Йосифова, като основен организатор на маратона, разказва за традициите в провеждането му и за това как той става все по-популяран сред чужденците.

От тази година маратон Галата-Варна има своя Фейсбук страница. На нея може да видите поместени множество снимки, благодарение на неуморната Елена Енева, която е автор и в нашия сайт!

Снимки от маратона може да видите и на сайта Народен Спорт тук.

Ако вие имате добър материал за маратона – снимки, видео, аудио, текст, можете да го поместите тук. Авторските права остават собственост на автора, също и рекламната площ в поместения материал.

Comments

comments

Category: Варна, всички маратони, Галата-Варна

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Domain names for just 88 cents!